Švajcarska jača vojni budžet uprkos neutralnosti

0

Neutralna Švajcarska je najavila da će povećati ulaganja u odbranu u predstojećim godinama, čime postaje još jedna u nizu evropskih država koja je to učinila otkako je prije dvije godine započeo rusko-ukrajinski sukob, prenosi agencija Hina pozivajući se na Rojters.

Predsjednica Viola Amherd rekla je da će od 2035. na raspolaganju biti dodatnih oko 20 milijardi švajcarskih franaka (21,05 milijardi evra), u odnosu na planirana sredstva prije rata u Ukrajini.

Švajcarska je namijenila 2023. godine 1,9 milijardi franaka za opremanje oružanih snaga, navode agencije.

“Očito su stigla teška vremena za bezbjednosnu politiku s obzirom na nestabilnost zbog rata na evropskom kontinentu, oružanih sukoba na Bliskom istoku i drugih žarišta u svijetu”, rekla je Amherd na konferenciji za medije.

Švajcarska čelnica, takođe ministrica odbrane, rekla je da trenutno ima “mnogo kriza”, a da se novi plan djelimično oslanja na lekcije izvučene iz ukrajinskog rata.

U posljednjih 30 godina švajcarska vojska oslabila je zbog manjeg finansiranja nakon “dividende mira” koju je donio kraj hladnog rata, istakla je. Dividenda mira donosi ekonomsku korist koju donosi smanjenje izdvajanja za odbranu i usmjeravanje tih sredstava prema drugim sektorima.

Amherd se obratila medijima nakon što je Vlada istakla nedostatke u švajcarskom komandnom i kontrolnom sistemu, kao i u kopnenim i zračnim snagama te kibernetičkoj odbrani.

Dio švajcarske artiljerije datira još iz 1960-ih godina i treba ga zamijeniti, rekao je Tomas Suesli, šef oružanih snaga.

Vlada je najavila zaduženje od 4,9 milijardi franaka (5,16 milijardi evra) za kupovinu nove vojne opreme, uključujući projektile s navođenjem i mobilne radare za kopnene trupe, kao i za osvježavanje komunikacionih sistema.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.