Ukrajina počela bezbjednosne razgovore sa Rumunijom

2

Ukrajina i Rumunija počele su razgovore o sporazumu o bezbjednosnim garancijama, saopštio je kabinet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Uz učešće šefa kancelarije ukrajinskog predsjednika Andreja Jermaka, ukrajinska strana je započela bilateralne razgovore sa državnim sekretarom za strateška pitanja rumunskog ministarstva vanjskih poslova Iulijanom Fotom o bilateralnom sporazumu o bezbjednosti”, navodi se u saopštenju i dodaje da su ovi razgovori podigli “bilateralne odnose na nivo strateškog partnerstva”, prenio je Tanjug, puzivajući se na TASS.

Prema navodima Ukrajine, Rumunija je deveta zemlja koja je započela pregovore o bezbjednosni sa tom zemljom.

Zelenski i premijer Velike Britanije Rishi Sunak potpisali su 12. januara bilateralni sporazum o bezbjednosti. Time je London postao prvi zapadni partner Kijeva koji je potpisao takav sporazum.

Na marginama samita NATO-a u Vilniusu u julu, Grupa G7 usvojila je deklaraciju o dugoročnim bezbjednosnim garancijama Ukrajini. Kasnije se deklaraciji pridružilo još zemalja.

Konkretno, dokument obećava značajan vojni potencijal za Ukrajinu, u vrijeme kada rat protiv Rusije ulazi u treći godinu.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina ocijenio je ovu odluku kao pogrešnu i potencijalno opasnu, navela je agencija.

2 Comments
  1. Rok komentariše

    Ukrajina je prešla sa kontraofanzive na jačanje odbrambenih linija barikadama
    Sunak je stigao u Kijev sa obećanjem vojne pomoći od skoro tri milijarde evra…..
    Ostavimo po strani ko je u pravu, ko je počeo i kada, itd itd.
    Ali pogledajmo činjenice koje govore da sva „pomoć“ Ukrajini nije donijela ništa osim više mrtvih.
    I treba da se zapitamo do kada i kuda ćemo sa ovim…Možda do poslednjeg Slovena?!
    Nije tajna da su Zelenskom, osim oružja, potrebni i ljudi… Pa koliko još ljudi mora da umre pre nego što svi shvatimo da ginu uzalud…U pozadini nema epa ili borbe za slobodu…
    To su samo interesi supersila.

  2. mornar komentariše

    Hm, mozda i nešto bude, pomaze corav sakatom ili obrnuto !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.