SAD i Britanija nastavile napade: Raketama na vojno-mornaričku bazu, Huti obećali snažan odgovor

0

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvode napade na vojno-mornaričku bazu u gradu Hodejda na zapadu Jemena, saopštili su izvori Sputnjika. Huti su danas poručili da će snažno odgovoriti na napade koji su izvedeni jutros.

Prvog dana napada SAD i Velike Britanije na položaje Huta, u petak, pogođeno je 28 lokacija i više od 60 ciljeva.

Vašington i London su saopštili da su akciju izveli zbog napada Huta na brodove u Crvenom moru. Predsjednik Džozef Bajden upozorio je juče da bi Huti mogli da se suoče sa daljim udarima.

SAD i Velika Britanija napale vojno-mornaričku bazu u Jemenu

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvode napade na vojno-mornaričku bazu u gradu Hodejda na zapadu Jemena, saopštio je izvor za Sputnjik.

Specijalni izaslanik UN u Jemenu Hans Grundberg izrazio je zabrinutost zbog situacije u toj zemlji i pozvao „sve uključene strane da budu maksimalno uzdržane“.

On je ponovio poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša uključenim stranama da izbjegavaju akcije koje bi “pogoršale situaciju u Jemenu, eskalirale prijetnju pomorskim trgovačkim putevima ili dodatno podstakle regionalne tenzije u ovom kritičnom trenutku“, prenosi Gardijan.

Takođe je naglasio potrebu da se “zaštite jemenski civili i da se zaštiti napredak mirovnih napora“.

“Sa ozbiljnom zabrinutošću zapažamo sve nesigurniji regionalni kontekst i njegov negativan uticaj na mirovne napore u Jemenu, kao i stabilnost i bezbjednost u regionu“, naveo je Grundberg.

Huti: U novom napadu SAD nema žrtava, obećavamo snažan odgovor

Zvaničnik jemenskih Huta, Nasruldin Amer, izjavio je da u najnovijem napadu SAD na položaje te grupe militantne grupe u Sani nije bilo mrtvih ni povređenih, i obećao „snažan i efektan odgovor“.

„Nije bilo povrijeđenih, materijalne štete niti ljudskih gubitaka“, istakao je Amer za Al Džaziru.

Potparol Huta, Mohamed Abdulsalam, izjavio je za Rojters da američki napadi na Jemen, uključujući i poslednji na vojnu bazu u Sani, prijestonici te zemlje, nemaju značajan uticaj na sposobnost te grupe da i dalje sprječava prolazak plovila povezanih sa Izraelom kroz Crveno i Arapsko more.

Prvog dana napada SAD i Velike Britanije na položaje Huta, u noći između četvrtka i petka, pogođeno je 28 lokacija i više od 60 ciljeva, dok je američka vojska izvela rano jutros novi napad na Hute u Jemenu.

Vašington i London su saopštili da je ova operacija u toku zbog napada Huta na brodove u Crvenom moru.

Centralna komanda SAD saopštila je da je u „nastavku akcije“ rano jutros napadnuta lokacija na kojoj je bio radar Huta, a da je napad izveo mornarički razarač koristeći rakete Tomahavk.

TV kanal koji kontrolišu Huti, Al-Masirah javio je rano jutros da SAD i Britanija napadaju glavni grad Jemena, Sanu.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.