Jovanović: Obaveza lokalnih zajednica mora biti puna podrška porodicama

0

Usvojeni Budžet Prijestonice za 2024. godine je, pored značajnog uvećanja u odnosu na prethodni period, donio i ono što nas sve zajednički ohrabruje – sredstva koja se odnose na izdvajanja za oblast dječije zaštite i subvencija, saopštila je Milena Jovanović, odbornica kluba “SDP i Građani – svim srcem za Cetinje” u Skupštini Prijestonice.

Podsjetila je da su Ujedinjene nacije u “Opštoj deklaraciji o pravima čovjeka”, proklamovale da djeci u djetinjstvu pripadaju posebna briga i pomoć, uvjereni da porodici, kao osnovnoj jedinici društva i prirodnoj sredini za razvoj i blagostanje posebno djece, treba da bude pružena neophodna zaštita i pomoć.

„Evropska konvencija o ljudskim pravima sadrži mnoge odredbe za zaštitu prava djece, na primjer, Protokol 1 član 2 ‘Pravo na obrazovanje’, koje mora biti usmjereno ka punom razvoju ljudske ličnosti i jačanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda. Pored Konvencije UN-a o pravima djeteta i velikog broja propisa nacionalnog zakonodavstva, obaveza lokalnih zajednica mora biti puna podrška porodicama“, izjavila je Jovanović.

Prema njenim riječima, „po prvi put djeca predškolskog uzrasta u Prijestonici imaće priliku da besplatno koriste usluge vrtića“.

„Ako znamo da je oko 595 djece upisano u ovoj školskoj godini, a da redovno u prosjeku mjesečno dolazi oko 480 djece, pritom Ministarstvo rada i socijalnog staranja pokriva troškove za 55 djece, nije teško doći do zaključka da određeni broj porodica, koje imaju djecu predškolskog uzrasta, nisu u mogućnosti plaćati usluge vrtića“, rekla je Jovanović, pa nastavila:

„Polazeći od činjenice da svako dijete zahtijeva jednak položaj, pravo na dostojanstvo i pravo na jednako obrazovanje, bez obzira na materijalni status porodice, smatram da uvođenje ovog servisa treba podržati, kako bi svako dijete predškolskog uzrasta dobilo jednake mogućnosti“, navela je odbornica kluba “SDP i Građani – svim srcem za Cetinje”.

Takođe, dodala je, „raduje i činjenica da je prijedlogom Budžeta za 2024 godinu planiran i servis medicinski potpomognute oplodnje, parovima koji su iscrpili mogućnosti besplatnog liječenja“.

„Pomoć razvoju ženskog preduzetništva koji je planiran i u 2024 godini kroz subvencije, morao bi biti dodatan impuls osnaživanju ne samo porodica, već i ohrabrivanju žena da razvijaju sopstvene biznise kroz zanatsku djelatnost, poljoprivrednu proizvodnju, razvijanju gastro ponude u sklopu turističkih potencijala, ili razvijanja biznisa koji će pomoći i njenoj samostalnosti, ali i dodatnom osnaživanju porodice“, kazala je Jovanović.

Za kraj je poručila:

„Sigurna sam da će Prijestonica i u narednom periodu uložiti dodatne napore i imati dovoljno senzitivnosti da radi na osnaživanju porodice kroz ove i ovakve servise, da će imati dovoljno mudrosti da dodatno utiče na razvijanje rodne komponente pomažući razvoj ženskog preduzetništva, kao i da će pronaći načina da utiče i na migraciona kretanja“, zaključila je Jovanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.