Čović: ABA liga ništa ne preduzima povodom incidenta u Zadru

0

Predsjednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji, da je velika bruka i sramota incident koji se sinoć dogodio u Zadru, kada su napadnuti član Upravnog odbora i dva člana novinarske ekipe iz Srbije koja je sa delegacijom kluba doputovala iz Barselone.

– Incident je ničim izazvan, ali to je rezultat toga što nisu preduzete neke mjere na vrijeme. Zahvalan sam ljudima u medicinskim i zdravstvenim službama u Zadru. Mi smo najavili Vani (Vana Dundov, predsjednica ABA lige, prim. aut.) da ne dolaze navijači, već članovi Uprave, članovi veća sa svojim porodicama i svojom djecom – rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, nisu preduzete mjere koje bi morale biti preduzete, jer su se navijači Zadra „Tornado“ oglasili 8. novembra i faktički najavili incident.

– Ekipa je iz Barselone doputovala u Zadar. Bilo je šest žena, sedmoro djece, pet novinara, šest članova Skuštine i Upravnog odbora. Tu nema navijača, nema četnika, jedino što je bio problem. Karte je Zadar obezbijedio i to nije bila navijačka skupina. Prvi napad se desio na novinare i na članove Upravnog odbora. Srećom niko nije teže povrijeđen, ali su bili isfrustrirani – objasnio je Čović.

Čović je naglasio da ABA liga ništa ne preduzima povodom ovog slučaja.

– Mi smo predložili da se utakmica igra bez publike, jer smo pratili šta je grupa Tornadom radila i tako davala najave za ovaj incident. ABA liga nam nakon incidenta ništa nije rekla. „Oglasite se, bar kažite žao nam je što se to desilo“. Međutim, oni to „guraju pod tepih“. Međutim, kada gledate utakmice u Beogradu, naše utakmice, recimo sa Partizanom, možete vidjete da je stepen mržnje mnogo veći nego u Zadru, što je zastrašujuće i ružno. Neke utakmice se pretvaraju u priče kroz razne medije i pretvaraju se u velike performanse. Gotovo svaka utakmica je pretvorena u verbalno nasilje, odnosno vrijeđanje porodica, vrijeđanje i predsjednika države… Tome mora da se stane na put! – upozorio je on.

On je poslao poruku ABA ligi i cijeloj naciji.

– Vi morate da obezbijedite regularnost na takmičenjima. Ja sam u košarci 54-55 godina i kada vidim neke utakmice, kako se sudi i šta se događa na nekim utakmicama, počinjem da se stidim što sam volio košarku. Gubimo regularnost, plaši se protivnička ekipa da nekog pobijedi i sudije se plaše da proglase da je neko bolji. Vrijeđanje ljudi, to lako možete da riješite. Prvo upozorenje, drugo upozorenje, i kad dođe do trećeg, sudije skidaju pištaljke i napuštaju utakmice. To ne možete da uradite Zvezdi, a da nekom drugom ne uradite. To se više ne može nazvati sportom ni košarkom – naglasio je predsjednik KK Crvena zvezda, i dodao da kada na utakmicama vidi zastave NDH, pita se gdje to vodi i gdje to ide, kao i da pokazuje stepen mržnje.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.