Stejt department: Nismo našli dokaze o izraelskim ratnim zločinima u Gazi; UNRWA: Zapadna obala “ključa”

0

Trideset peti dan sukoba Izraela i Hamasa. Nastavljaju se dejstava izraelskih odbrambenih snaga u Gazi. IDF je u odgovoru na navode Bijele kuće da će Izrael sprovoditi dnevne, četvoročasovne humanitarne pauze širom sjeverne Gaze, saopštio da planira samo “taktičke pauze za humanitarnu pomoć, koje su vremenski i teritorijalno ograničene”. Stejt department saopštio je da zasad nije pronašao dokaze o izraelskim ratnim zločinima u Gazi. Filip Lazarini, generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) izrazio je zabrinutost zbog rizika od prelivanja sukoba u Gazi, uz ocjenu da Zapadna obala “ključa”. U Gazi 18 od 35 bolnica prestalo s radom. Dešavanja pratite na CdM-u.

Nema prekida vatre bez oslobađanja talaca

Nakon što je Bijela kuća objavila da je Izrael pristao na svakodnevnu “četvoročasovnu humanitarnu pauzu” u sjevernom pojasu Gaze, kabinet premijera Benjamina Netanijahua saopštio je da se borbe nastavljaju i da neće biti prekida vatre bez oslobađanja talaca koje drži Hamas.

Ukazuju da će se sprovoditi samo “taktičke pauze za humanitarnu pomoć, koje će biti vremenski i teritorijalno ograničene”.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant, istovremeno, je izjavio, da je njegova zemlja u produženom ratu.

Neprihvtljiva podjela Gaze

S druge strane, palestinski predsjednik Mahmud Abas istakao je, da neprihvatljiv svaki pokušaj izraelskih snaga da podijele Gazu na dva djela.

U međuvremenu je u Gazi, zbog oštećenja ili nedostatka goriva za generatore električne energije 18 od 35 bolnica prestalo s radom. Izrael je granatirao dječju bolnicu Al Nasr, saopštila je WAFA.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da se broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od početka sukoba popeo se na 10.812, uključujući 4.412 djece. Američki zvaničnici vjeruju da je broj ubijenih Palestinaca veći od 10.812 kolika je procjena Ministarstva zdravlja u Gazi.

Evakuacije iz Pojasa Gaze u Egipat za nosioce stranih pasoša i Palestince kojima je potreban medicinski tretman nastavljene su juče preko prelaza Rafa nakon što su bile obustavljene na jedan dan, rekli su egipatski bezbjednosni i medicinski izvori.

Još hiljade palestinskih civila tokom jučerašnjeg dana bježalo je sa sjevera na jug nakon što im je Izrael rekao da se evakuišu. Međutim, zbog nedostatka vremena, mnogi su ostali na sjeveru, zbijeni u bolnice Al Šifa i Al-Kuds dok se oko njih vode borbe IFD-a i Hamasa.

Stejt department je saopštio da zasad nije pronašao dokaze o izraelskim ratnim zločinima u Gazi.

Filip Lazarini, generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) izrazio je zabrinutost zbog rizika od prelivanja sukoba u Gazi, uz ocenu da Zapadna obala “ključa”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.