ZVONI, KUCANJE NE RADI

0

Piše: Sibin

Odzadi mu promaja iz hodnika malo popridigla kućni ogrtač, dok kroz špijunku ulaznih vrata čkilji: je li popisivač il’ je poštar?

Kad vidje da je poštar, brže-bolje skide rezu, otvori vrata, zgrabi penziju, pozdravi se – Da je vječna! – i zalupi vrata.

Jer, pazi, DPS je imao fazu od – odmetanja u šume, do zabarakadirajte se doma. U oba slučaja to je bila i ostala politika – izolacije, ne samo od svijeta, nego i od najbližih.

Sjećate se prvog talasa Covid 19, kad je u gornjem desnom uglu TV programa, od javnog servisa do muzičkih kanala, stajalo: Ostani Doma.

S. Horvat u devet teza o post-apokalipsi, uvodnom dijelu knjige „Posle apokalipse“ (koja doziva Gintera Andersa, sjajnog ali zaboravljenog filozofa uspjele knjižice „Svet kao fantom i matrica“), primjećuje da – katastrofe utiču u semiosferi. Npr., 2020 god. prema smatranju ovog filozofa odmetnuog na ostvru Vis gdje gradi školu autonomije kao što škola gradi njega, jeste bila spori povratak u normalnost, u epohi kad se apokalipsa pretvara u robu i proizvod, u procesu komodifikacije, itd.

Isto tako DPS kao – politika katastrofe, utiče na sadašnji odbrambeni mehanizam onih koji pribjegavaju zaključavanju, kao tobožnjoj potonjoj liniji odbrane od tzv. velikosrpskog sveta.

Uz pozdrav – Da je vječna! – montenegrine ćete prepoznati još i po otpozdravu: Navuci rezu!

p.s.

odgledajte Beketov film nazvan „Film“ i vidjećete na šta liči zamandaljeni montenegrin…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.