Ivanović sjutra u Berlinu na Ministarskoj konferenciji

0

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović učestvovaće u četvrtak u Berlinu na Ministarskoj konferenciji na kojoj će se razmjenjivati mišljenja i stavovi između predstavnika država članica EU i država kandidata na ministarskom nivou.

Ministarska konferencija koja se ove godine organizuje pod naslovom: „Veća i snažnija Unija – učiniti Evropsku uniju spremnom za proširenje i buduće članice spremnim za pristupanje“, koja će biti održana 2. novembra 2023., u Berlinu, SR Njemačka.

Kako je objavljeno u Platformi Vlade Crne Gore, ministarka vanjskih poslova SR Njemačke Analena Berbok uputila je poziv za učešće na Ministarskoj konferenciji, koja će se održati u Berlinu 2. novembra 2023. godine.

„Oblikovanje budućnosti Evropske unije je zajednički zadatak kako država članica EU tako i država kandidata za članstvo. U tom smislu, politika proširenja i unutrašnja reforma su od krucijalne važnosti kako bi se EU pripremila kao snažan globalni akter u XXI vijeku“, navodi se u platformi.

Cilj pomenute konferencije je, kako se ističe, razmjena mišljenja i stavova između predstavnika država članica EU i država kandidata na ministarskom nivou.

„Oslanjajući se na diskusije koje su se odvijale pod okriljem predsjedavanja Španije Savjetom Evropske unije na neformalnim sastancima Savjeta za opšte poslove i Evropskog savjeta, otvoriće se dodatni prostor za važna promišljanja o proširenju EU i reformama. U dramatično promjenjivom geopolitičkom pejzažu, aktuelne rasprave o politici proširenja EU su dobile dodatan zamah. Više se ne govori o tome da li će se proširenje dogoditi, već kada i kako. Svakako, na konferenciji će biti naznačeno da sve države kandidati napreduju u skladu sa svojim ritmom i zaslugama, ali da se ne može govoriti o ubrzanom putu bilo koje od država kandidata. Navodi se i da će trenutne i buduće članice morati da se posvete i temeljno pripreme za sve izazove sa kojima će se proširena Unija suočavati“, stoji u Platformi Vlade Crne Gore.

Učešće ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića će, kako kažu, biti prilika da se apostrofira značaj budućeg članstva Crne Gore ka Evropskoj uniji, te dodatno istakne privrženost njenim vrijednostima i interesima.

Ministarska konferencija se održava nekoliko dana prije objavljivanja Paketa proširenja od strane Evropske komisije, koji bi trebalo shvatiti kao putokaz za napredak Crne Gore u procesu evropske integracije.

Crnogorska delegacija će biti u prilici da sa predstavnicima država članica EU i država kandidata razmijeni stavove i ideje o načinima ubrzavanja procesa proširenja, kao i da razmotri aspekte putem kojih se može iskoristiti i osnažiti momentum za reformu EU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.