PROBANJE PROTESTA

0

Piše: Sibin

 

Imam predlog: da opozicija, u liku političkog vizionara i demokratskog reformiste, dakle – Eraković Jevta, na protest protivu popisa na ulicu izvede – glumce.

Negdje čitah, i ovako u definiciji stoji: Gluma: 1) reproduciranje i tumačenje dramskog teksta na sceni govorom, mimikom i gestom. 2)pren. čin lažnog predstavljanja stvari (sve je to gluma; izigravanje, petvaranje).

Kad glumci protestuju to može biti – predstava. Predstava o protestu, proba, itakodalje. Ne morate da (po)vjerujete, kao što to ne čine ni glasni antifašisti koji se okupiše, doduše u malom broju, sinoć pred Skupštinom, kako bi jedni drugima međusobno pokazali šta je patriotizam. (Onako djeluje kao patetična predstava.)

Breht u svom stilu veli: „Ima nečeg trulog tamo gde su velike vrline.“ Ovaj pisac što navodi pravog pisca, Brehta, hoće da kaže: sumnjičav sam prema onolikoj, sinoć u Podgorici od strane antifašista izlivenoj vrlini, junaštvu, čojstvu, hrabrosti, nepotkupljivosti i ljubavi! U vremenima kad je sve pobrojano devalviralo, eto, u CG antifašisti poslali – sliku srca u kosmos, udruženi u duhu vrline koja je znanje, prema Sokratu, pa se tokom života uči, naučava najmudriji među mudrima.

Još samo da glumci spase kulturu, kad to već nisu vični učiniti pravi umjetnici, i za nas nema zime, nakon jeseni, kužite stari moji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.