Netanjahu najavio dugoročan rat, intenzivirana kopnena akcija

0

Sukob izraelske vojske i Hamasa traje 25 dana. Na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, šef Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama ponovio je da nema bezbjednog mjesta u Gazi i da je nivo razaranja bez presedana. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da Izrael ne razmišlja o prekidu vatre, jer bi to bilo isto kao da se predaju Hamasu.

UN traže otvaranje još jednog prelaza za isporuku pomoći u Gazu

Ujedinjene nacije su saopštile da je potrebno otvoriti još jedan granični prelaz za isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

„Više od jednog graničnog prelaza je potrebno za isporuku humanitarne pomoći opkoljenom Pojasu Gaze, a Kerem Šalom, koji je pod kontrolom Izraela, jedini je prelaz opremljen za brzu obradu dovoljno velikog broja kamiona“, rekla je viša zvaničnica UN Lisa Douten na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti povodom humanitarne situacije u Gazi.

Dodala je da su događaji koji su se odigrali od 7. oktobra kada je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael bili „ništa drugo, do razorni i srceparajući“.

„Ne zaboravljamo 1.400 ubijenih ljudi i još hiljade povređenih i otetih u brutalnom napadu Hamasa. Nediskriminatorna raketna vatra se nastavlja iz Gaze na naseljena područja Izraela, uzrokujući više civilnih žrtava, raseljavanja i traume“, istakla je Douten.

Ocijenila je da je situacija u Pojasu Gaze katastrofalna i pozvala na momentalno puštanje svih zarobljenika.

Izrael: Broj talaca porastao na 245

Portparol IDF-a Danijel Hagari, kaže da je vojska do sada obavijestila porodice 240 talaca da se njihovi najbliži drže u Pojasu Gaze, čime je broj potvrđenih ljudi, kidnapovanih 7. oktobra, povećan na najmanje 245.

Prema njegovim riječima, broj nije konačan, jer vojska istražuje nove informacije.

IDF: Ubijen komandir Hamasa odgovoran za napade na kibuce 7. oktobra

Izraelska vojska je danas objavila da je ubila komandira Hamasa Nisama Abu Ađinu u vazdušnom udaru prošle noći na sjever Pojasa Gaze.

Abu Ađina je, kako tvrdi vojska, bio odgovoran za komandovanje ekstremistima iz Hamasa koji su izveli smrtonosne napade na dva kibuca na jugu Izraela 7. oktobra.

On je ranije komandovao vazduhoplovnim snagama i radio na razvoju dronova i paraglajdera korišćenih tokom tih iznenadnih napada bez presedana.

Ubijen je u vazdušnom udaru poslije dojava izraelskoj bezbjednosnoj službi Šin bet i odjeljenju vojne obavještajne službe, navode izraelski mediji.

„Njegova eliminacija predstavlja značajan udarac za nastojanja terorističke organiazcije Hamas da omete kopnene operacije IDF ( Izraelskih odbrambenih snaga) u Pojasu Gaze“, ocijenila je vojska.

U izraelskom ljetovalištu Ejlat oglasile se sirene za vazdušnu opasnost

U izraelskom ljetovalištu Ejlatu na Crvenom moru i okolnom području oglasile su se danas sirene za uzbunu, a mediji su javili da je u izraelski vazdušni prostor uletio dron.

Izraelska vojska je saopštila da istražuje taj incident.

Kako je objavljeno u medijima na hebrejskom, projektil, koji je možda ispaljen iz Jemena, presretnut je iznad Crvenog mora prije nego što je doletio do Ejlata.

Stanovnici tog grada u koji su se sklonili mnogi Izraelci raseljeni poslije napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra i razmjene vatre sa libanskim Hezbolahom na sjeveru su rekli da su čuli eksplozije.

Vojska Izraela je nakanadno saopštila da je identifikovala „vazdušnu prijetnju“ dok se približavala izraelskoj teritoriji i dodala da nije bilo rizika po civile, ali nije potvrdila da je presretnuta, ni da je došla iz pravca Crvenog mora.

Proiranski jemenski Huti su optuženi da su u protekle dvije nedjelje pokušali da lansiraju dronove i rakete na Izrael.

Rakete su oborili SAD i Saudijska Arabija, a dronovi su pali na naselja na egipatskom Sinajskom poluostrvu.

Izraelska vojska je prošle nedjelje saopštila da je „prijetnju iz vazduha“ spriječio izraelski borbeni avion iznad Crvenog mora.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.