Dan Nacionalnog parka Durmitor

0

Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa Opštinom iCentrom za kulturu Žabljak obilježavaju Dan Nacionalnogparka Durmitor, u subotu, 9. septembra 2023.godine, nagradskom trgu na Žabljaku, sa početkom u 11 časova.

Tokom promotivnog dana biće organizovan sajamdomaćih proizvoda lokalnog stanovništva i promocijastarih zanata i vještina ovog kraja. Posjetiocima će se predstaviti i članovi Kulturnoumjetničkog društva saŽabljaka sa tradicionalnim igrama i pjesmama, a posjetiociće imati priliku da se vrate u prošla vremena kroz izložbufotografija sa motivima tradicionalnog načina živogastanovnika durmitorskog kraja.  

Nacionalni park Durmitor osnovan je 1952. godine. Jedanje od najvećih i najstarijih zaštićenih područja u Crnoj Gori. Zbog prirodnih rijetkosti, rijetke i očuvane flore i faune, ambijentalnih i kulturno-istorijskih vrijednosti, UNESCO je 6. septembra 1980. godine donio odluku o upisu NP Durmitor u Spisak svjetske kulturne i prirodne baštine. Rijeka Tara sa svojim kanjonom 1977. godine je uvrštenau Listu rezervata biosfere za očuvanje i istraživanjeekosistema u okviru UNESCO programaČovjek ibiosfera” (M&B).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.