Niger prekinuo vojne veze sa Francuskom, Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država prijeti vojnom intervencijom

0

Nacionalni savjet Nigera za zaštitu domovine odbacio je vojni pakt sa Francuskom i upozorio susjedne afričke države da ne intervenišu, prenosi AFP.

U televizijskom obraćanju u četvrtak uveče, predsjednik nove vlasti rekao je da će Niger „odmah“ suspendovati sve sporazume o vojnoj saradnji sa Francuskom, uključujući i sporazum na osnovu kojeg je Pariz razmjestio oko 1.500 vojnika u zemlji Sahela.

Ranije u toku dana, na 63. godišnjicu nezavisnosti Nigera od Pariza, hunta predvođena generalom Abduramanom Čijanijem blokirala je signal francuskih emitera „Frans 24“ i „Radio Frans internacional“, napominje AFP.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) postavila je ultimatum Nigeru da do petka vrati svrgnutog predsjednika Mohameda Bazuma ili da se suoči sa vojnom intervencijom. Južni susjed Nigera, Nigerija, već je počeo da okuplja trupe na granici, javljaju lokalni mediji.

Delegacija iz Nigerije doletjela je u četvrtak u Nijamej na razgovore sa Čianijevom huntom. Predvodio ga je Abdulsalami Abubakar, penzionisani general koji je bio na čelu sopstvene vojne vlade Nigerije 1998-99. Još jedna delegacija poslata je na razgovore sa Alžirom i Libijom, od kojih su obje podržale novu vladu u Nijameju.

Predsednik Nigerije Bola Tinubu je u saopštenju naložio objema delegacijama da učine „sve što je potrebno da osiguraju konačno i prijateljsko rešenje situacije u Nigeru“.

Mali i Burkina Faso rekli su da će svaku invaziju na Niger smatrati objavom rata. Senegal je, međutim, u četvrtak najavio da će se pridružiti intervenciji ECOVAS-a protiv Niameja.

Hunta „odbacuje sve sankcije i odbija da popusti bilo kakvoj prijetnji, odakle god ona dolazila“, rekao je Čiani u televizijskom govoru u srijedu.

„Ako [ECOVAS] odluči da slijedi svoju destruktivnu logiku do kraja, neka Alah pazi na Niger i osigura da ovo bude poslednja velika bitka koju ćemo zajedno boriti za istinsku nezavisnost naše nacije“, dodao je on.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.