Riječ stručnjaka: U drugoj polovini dana smo najmanje produktivni, a petkom nam rad najteže pada

0

Istraživači sa Univerziteta u Teksas ustanovili su da zaposleni postaju manje produktivni, ali i manje pažljivi i skloniji greškama u popodnevnim časovima. Takođe, analizom metrika utvrdili su i da je petak dan kada nam pažnja najviše popušta. Recept za sreću i produktivnost zaposlenih mogla bi biti u fleksibilnim oblicima rada i kraća radna nedjelja, navodi se.

Proučavajući stope korišćenja računara 789 zaposlenih u jednoj velikoj energetskoj kompaniji u Teksasu u periodu između 1. januara 2017. i 31. decembra 2018. godine, naučnici su ustanovili da nam pažnja, kao i produktivnost, popuštaju u popodnevnim časovima, a da smo petkom (očekivano) najmanje raspoloženi za rad.

Mjereni su brzina kucanja, broj grešaka u kucanju i aktivnost miša

Istraživački tim nije se oslanjao na izveštaje zaposlenih, budući da oni mogu dati djelimičnu ili nepouzdanu informaciju, već su odlučili da analiziraju metrike korišćenja računara, kako bi podaci bili mjerljivi, ali i objektivni.

„Većina studija produktivnosti koristi samoizvještaje zaposlenih, ali oni mogu biti subjektivni. Umjesto toga, analizirali smo metrike korišćenja računara, kao što su brzina kucanja, broj grešaka u kucanju i aktivnost miša“, navedeno je u pojašnjenju autora.

Popodne smo manje produktivni, petak „najopušteniji“ dan

Naučni tim zatim je uporedio dobijene obrasce korišćenja računara u različito vrijeme, kao i  dane u nedjelji, a rezultati su pokazali da je upotreba računara bila na visokom nivou u prva četiri dana radne nedjelje, dok je u petak ona drastično opala.

„Zaposleni su u prosjeku kucali više riječi i pravili više pokreta mišem, klikova mišem i „skrolovanja“ u prva četiri dana radne nedjelje dok je u petak primijećeno njeno znatno opadanje. Pored toga, zaposleni su bili manje aktivni popodne i pravili su više grešaka u kucanju popodne, posebno petkom“, objasnili su naučnici.

Fleksibilni oblici rada mogu dovesti do veće produktivnosti

U zaključku naučne studije, istraživači su naveli i da bi fleksibilno radno vrijeme, hibridni oblici rada ili četvorodnevna radna nedelja zapravo mogli biti način da se zadovoljstvo zaposlenih poboljša, a uspostavljeni balans između poslovnog i privatnog života sasvim sigurno bi uticao i na produktivnost.

Takođe, druge naučne studije otkrile su i da oni koji rade od kuće, ili u kompaniji imaju kraću radnu nedjelju, doživljavaju manje stresa – ne samo da ne putuju na posao i sa posla, već i uživaju radeći iz ušuškanog prostora u kome se osjećaju prijatno.

„Rezultati naše studije mogu dodatno pomoći liderima i menadžerima da identifikuju strategije za optimizaciju radnog učinka zaposlenih“, naveo je Mark Benden, profesor i rukovodilac Odeljenja za životnu sredinu i zdravlje na radu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.