Andrijevica nije ispunila sedam preporuka DR

1

Opština Andrijevica nije uspjela da za dvije i po godine ispuni sedam preporuka koje je dobila od Državne revizorske institucije (DRI) prilikom revizije završnog računa za 2019. godinu.

To je konstatovano u izvještaju o kontrolnoj reviziji Opštine Andrijevica, koju je objavila DRI, a prenosi „Dan“.

Od ukupno 23 preporuke dobijene početkom 2021. godine, Opština je realizovala devet, djelimično realizovala sedam, a isto toliko preporuka nije realizovala.

Na čelu Opštine Andrijevica od oktobra 2020. godine nalazi se Željko Ćulafić (SNP). Nedavno je pokrenuta inicijativa za njegovu smjenu, o kojoj će se odbornici izjasniti u ponedjeljak.

Kontrolnom revizijom je utvrđeno da i dalje postoje značajni nedostaci u evidenciji prihoda, rashoda, obaveza i imovine Opštine, kao i kod naplate sopstvenih prihoda Opštine.

Revizijom je utvrđeno da korišćenje službenih vozila i dalje nije uređeno na pravilan način.

DRI je utvrdila da je Opština Andrijevica 28. jula 2021. godine donijela odluku o načinu i uslovima korišćenja službenih vozila, ali da Sekretarijat za finansije nije odredio lice zaduženo da zaključuje putne naloge, poslove održavanja, servisiranja, osiguranja…

– Sekretarijat samo vrši plaćanja na osnovu dostavljenih faktura za gorivo, popravke i registraciju vozila. Poslove evidencije potrošnje goriva, putnih naloga, održavanja, servisiranja i registracije obavljaju dva vozača čija su radna mjesta sistematizovana u službi predsjednika Opštine. Opština nije utvrdila broj vozila, tip i maksimalnu količinu goriva po organu i službi i ne daje saglasnost za dodatnu količinu goriva kako je to navedeno članom 16 Odluke. U toku revizije nijesu dostavljeni putni nalozi za korišćenje službenih vozila, evidencija potrošnje goriva i evidencija pređene kilometraže – navedeno je u izvještaju kojim je rukovodio član Senata Zoran Jelić.

Nije realizovana ni preporuka oko naplate poreza na nepokretnost.

DRI je utvrdila da je stanje neizmirenih potraživanja iz prethodnog perioda 983,8 hiljada evra, a ukupno zaduženje u 2022. godini 243 hiljade.

– U istoj godini ukupno je naplaćeno 148,1 hiljada evra. Ukupno stanje duga po osnovu poreza na nepokretnosti, za pravna i fizička lica, na kraju 2022. godine je 1,078 miliona evra, što predstavlja uvećanje od 94,7 hiljadau odnosu na kraj 2021. godine – piše u izvještaju.

Ukupan broj poreskih obveznika po osnovu poreza na nepokretnosti na kraju 2022. godine iznosio je 11.920, a broj neuručenih rješenja 3.941.

Kada su u pitanju građani, to jest fizička lica, za njih je doneseno 11.826 rješenja i stanje nenaplaćenih potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti je 954,4 hiljade evra na kraju 2021. godine.

– Obračunati porez za fizička lica u 2022. godini iznosi 161.771 evra. Po ovom osnovu u 2022. godini naplaćeno je 72.184 evra. Na kraju 2022. godine ostalo je nenaplaćeno potraživanje u iznosu od 1.044.008 evra, što predstavlja uvećanje za 89.587 evra u odnosu na 31.12.2021. godine – precizirali su iz DRI.

Takođe, DRI je utvrdila i da se za prihode koje Opština ostvaruje po osnovu naknada ne vodi poresko knjigovodstvo, odnosno ne vrši se evidencija po sistemu dvojnog knjigovodstva u skladu sa načelima tačnosti, urednosti i ažurnosti, pa se revizor nije mogao uvjeriti u iznose zaduženja i izvršene uplate po pojedinim obavezama, tako da ni ta preporuka nije realizovana, kao ni preporuka u vezi sa ugovorima o djelu.

DRI je utvrdila da je i u toku 2022. godine Opština zaključivala ugovore o obavljanju privremenih i povremenih poslova za radna mjesta koja su sistematizovana.

Utvrđeno je i da su i tokom 2022. godine vršene isplate mjesnim zajednicama, ali da one nisu dostavljale dokaze o namjenskoj upotrebi sredstava, dok za novac koji je dat dobavljačima nije obezbijeđen nadzor nad radovima.

1 Comment
  1. Aalwow komentariše

    E to kad je napisao Zoran Jelic je 100% tacno, on je odraz postenja. Ja sam mislio da je taj covek davno smenjen. E propalo se. Motajte kablove kad nam 4×1 kroji kapu i dalje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.