Vujović: Oslobodićemo prve razrede ocjenjivanja

1

Obrazovna politika Crne Gore usmjerena je ka stvaranju uslova za stasavanje novih Evropljanki i Evropljana koji u Evropsku uniju neće odlaziti da bi mogli da obezbijede dostojanstven život svojim porodicama, već će znanjima i vještinama stečenim u Crnoj Gori raditi ovdje i unaprjeđivati život građana svoje države, Crne Gore, koja će biti i najmlađa članica EU, kazala je Tamara Vujović, kandidatkinja za poslanicu koalicije ,,Aleksa i Dritan, HRABRO se broji”.

U skladu sa tim, Vujović poručuje da se obavezuju da “ćemo u punoj mjeri, koristeći iskustva zemalja članica Evropske unije”, u mandatu 2023. – 2027. godine izgraditi u saradnji sa lokalnim samoupravama još 5000 m2 adekvatnog prostora u predškolskim ustanovama.

“Dostići broj od minimum 10 novih javnih predškolskih jedinica/vrtića, u kojima je prosječna veličina vaspitnih grupa do 26 djece po vaspitnoj grupi, otvaranjem novih i reorganizacijom, adaptacijom i kadrovskim osnaživanjem postojećih predškolskih ustanova; Obezbijedi besplatan vrtić za djecu iz materijalno ugroženih porodica; Posebno planirati otvaranje vrtića pri velikim firmama i preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, sa velikim brojem zaposlenih”, kazala je Vujović.

Dalje navodi da se obavezuju da će “obučiti i zaposliti dovoljan broj asistenata u nastavi osposobljenih za rad sa djecom sa invaliditetom kako bi se kvalitet inkluzvnog obrazovanja poboljšao”.

“Izgraditi pet novih osnovnih škola u opštinama na jugu i centru države, te izgraditi i opremiti 10.000 m2 dodatnog nastavnog prostora u osnovnim školama (posebnu pažnju obratićemo na nastavni kadar i kroz stipendiranja obezbijediti da najbolji đaci upisuju Učiteljske fakultete i Pedagogiju nakon čega će najbolje diplomce čekati siguran posao); Obezbijediti besplatne udžbenike za 70.000 učenika osnovnih škola; Uložiti 10 miliona ev ra na opremanje i osavremenjivanje gimnazija i srednjih stručnih škola (ulagaćemo u znanje i edukaciju nastavnika a, posebnu pažnju i vrijeme u kurikulumima opredijeliti za zajedničke aktivnosti, razvijanje empatije, osjećaja zajedništva, komunikacije, inkluzivnosti)”, ističe ona.

Poručuje da će i prve razrede osloboditi ocjenjivanja.

“Uvesti veći broj psihologa i pedagoga u škole i primjenjivati češće sistematske preglede fizičkog i mentalnog zdravlja, promovisati koncept škole kao sigurnog mjesta i uključiti najsavremenije modele ranog prepoznavanja i intervencije na pojavu nasilja u školama; Uložiti 20 miliona eura u unaprjeđivanje univerzitetskih studijskih programa, naučno-istraživačkog rada i opremanje visokoškolskih ustanova (povećaćemo stipendije nadarenim učenicima i studentima, ponudićemo im ugovore o stipendiranju za najbolje sa obavezom rada u Crnoj Gori, za određeni broj godina)”, dodala je.

Prema njenim riječima, razvijaće Crnu Goru kao zemlju informatičko-tehnološkog znanja.

“Dovoditi eminentne stručnjake iz ovih oblasti kao predavače u osnovnim, srednjim školama i fakultetima, povezati sa nastavom i praksom najbolje crnogorske IT kompanije; Naučni rad promovisati kroz veće učešće učenika u međunarodnim projektima; Posebno vrjednovati učinak crnogorskih naučnika i profesora i izbore u zvanja, nagrađivati profesore (čiji đaci postižu uspjehe)”, naglasila je Vujović.

Usvojiti nove strategije u oblasti obrazovanja umjesto onih kojima je istekao rok implementacije a, koje će, dodaje ona, na pravi način reformisati sistem obrazovanja, prema mjeri i potrebama učenika. Puna primjena i monitoring novih strategija, smatra Vujović, vratitće obrazovanju i znanju mjesto koje mu pripada.

“Hrabro osvijetlimo Crnu Goru znanjem! Da nam djeca žive po standardima Evropske unije a, da ostanu kod svoje kuće”, zaključila je Vujović.

1 Comment
  1. Vera komentariše

    Boze, blesavih ideja !!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.