Zabrinjavajući podaci u EU: Rekordan broj firmi otišao u stečaj tokom 2022.

0

Broj nelikvidnosti među preduzećima u Evropskoj uniji porastao je u posljednjem kvartalu 2022. na najviši nivo od kada je 2015. godine počela da se vodi evidencija, dok se EU nalazi na ivici recesije, objavila je statistička agencija „Eurostat“.

Neispunjenje obaveza je skočilo za 26,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je nivo registracije preduzeća smanjen za 0,2 procenta u odnosu na isti period prošle godine.

„Eurostat“ je krajem prošle nedjelje saopštio da je taj trend bio prisutan tokom cijele godine, ističući da se broj proglašenih stečaja povećavao tokom sva četiri kvartala 2022. Agencija je, takođe, navela da su pogođene sve oblasti privredne aktivnosti.

– Posebno posmatrajući stečajeve po djelatnostima, svi sektori su zabilježili povećanje broja stečajeva u četvrtom kvartalu lane u poređenju sa prethodnim tromesečjem – navodi se u izvještaju „Eurostata“.

Energetska kriza i kriza troškova života koja je uslijedila doprinijeli su porastu nesolventnosti širom EU.

U poređenju sa četvrtim kvartalom prije pandemije koronavirusa 2019. godine, broj proglašenja stečaja u posljednja tri mjeseca 2022. bio je viši u većini sektora privrede.

Usluge smještaja i ishrane bile su najteže pogođene u poslednja tri mjeseca 2022. u poređenju sa istim periodom 2019. godine, sa povećanjem nelikvidnosti među preduzećima iz EU od 97,7 odsto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.