Crvena zvezda i Bajern igraju za prvu pobjedu u Evroligi

0

Košarkaši Crvene zvezde u 5. kolu Evrolige, večeras u 19 sati dočekuju minhenski Bajern. Pred crveno-bijelima je najvažniji duel u dosadašnjem toku sezone, a sa istim stavom dočekuje ga i ekipa Andree Trinkijerija, pošto poput Beograđana traži prvu pobjedu u elitnom takmičenju – po svaku cijenu.

Nisu izabranici Vladimira Jovanovića uspjeli da probiju led, ali su bili vrlo blizu u nekoliko navrata. Posebno kod kuće, kada im je pobjeda iskliznula iz ruku u poslednjim trenucima utakmice protiv Panatinaikosa (75:77). U duelima sa evroskim prvakom Efesom (59:72), najprijatnijim iznenađenjem Baskonijom (75:92) i Real Madridom (56:72) su bili ravnopravan rival i to uliva optimizam pred nastavak sezone.

Nije krenulo kako treba u Evroligi i pod moranjem je da se utakmica protiv Bajerna pobijedi. Igramo pred našim navijačima i imamo veliku odgovornost i obavezu da odigramo kvalitetno i uzmemo prvu pobjedu. S druge strane u ABA ligi smo pobjeđivali, a da nismo igrali najbolje, ali pobjeda je to što se broji. Bilo je pozitivnih stvari u prethodnim mečevima na evrosceni, svjesni smo da ova ekipa može da napravi dosta. Na nama je da igramo i treniramo jako i odigramo kako treba ovu utakmicu”, rekao je plejmejker Crvene zvezde, Nikola Ivanović.

Crveno-bijeli su i dalje neporaženi u ABA ligi (3-0), dok je Bajern pored četiri neuspjeha na evrosceni (Fenerbahče 62:74, Virtus 63:66, Barselona 73:84 i Milano 81:83) minulog vikenda poklekao i u Bundesligi. Pao je u Hamburgu poslije produžetka (78:81). Od poslednjih pet utakmica dobio je samo jednu, protiv Bamberga u Kupu Njemačke (85:68).

Andrea Trinkijeri i ove sezone ima atletski sjajnu ekipu, koja kao i prethodne sporo pali motore. U takmičarskoj godini 2021/22 takođe je krenula sa četiri poraza (Makabi, Barselona, Uniks i Zenit), pa je na kraju uspjela da se domogne plej-ofa.

Bajern je u istoj poziciji kao i mi, vjerujem da je i njima ova utakmica pod moranjem. Igraju izuzetno fizičku košarku, sa dosta preuzimanja, snažnim bekovima, brzim centrima koji mogu da čuvaju bekove. Dosta skupljaju, pomažu s prvog pasa. Moramo da se prilagodimo toj igri”.

Kada je Zvezdina kadrovska situacija u pitanju, Džejlen Adams je propustio poslednje dvije utakmice zbog virusa, Dalibor Ilić je imao problema sa povredom prsta, ali bi prvi nastup po povratku u klub mogao da upiše Nemanja Nedović.

Svakim danom šanse rastu, ali do samog početka utakmice ne možemo da znamo u kojem obimu možemo da koristimo Nemanju. On je jako motivisan, dobro trenira, ali mi moramo da budemo oprezni. Zdravlje igrača je na prvom mjestu„, rekao je trener Vladimir Jovanović u najavi susreta.

U sličnom problemu je i Bajern. Van stroja su zbog povreda Isak Bonga, Elijas Heris i Otelo Hanter, dok su prethodna dva meča propustili Žan Mark Šiško i Agustin Rubit.

Očekujem tešku utakmicu u jednoj od istorijski najpoznatijih dvorana u Evropi, ali svakako odlazimo sa ambicijama. Svjesni smo izazova koji će ovaj susret biti, u sličnoj situaciji smo bili i prethodne sezone. Moramo da se fokusiramo na stvari koje možemo da kontrolišemo, a to je kako ćemo da nastupimo i kako da izvedemo neke stvari„, rekao je, šef struke Bajerna Andrea Trinkijeri u najavi susreta.

Crvena zvezda i minhenski Bajern su se dosad sastali sedam puta u Evroligi, a crveno-bijeli imaju trijumf više (4-3). Bajernu je pripao poslednji okršaj (82:57 u Minhenu), ali je minule sezone izgubio u Beogradu (81:78).

Rezultati i satnica 5. kola: Olimpijakos – Monako 74:81 /Mekisik 15 – Okobo 23/, Makabi – Panatinaikos 85:74 /Braun 22 – Vilijams 17/, Partizan – Žalgiris 87:76 /Panter 26 – Evans 16/, Valensija – Alba 87:73 /Džons 20 – Olinde 15/, Real Madrid – Virtus Bolonja 92:95 /Dek 28 – Bako 16/; petak: Crvena zvezda – Bajern (19), Anadolu Efes – Fenerbahče (19.30), Asvel – Baskonija (20), Barselona – Olimpija Milano (20.30).

(mozzart sport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.