Osvrt: Šta nas u svijetu čeka u 2019

0

Na polju međunarodne politike su se dogodile brojne trzavice, ali isto tako i susreti i sporazumi na koje se čekalo godinama. Na osnovu toga možemo da pretpostavimo da će 2019. godna biti jedan izuzetno nepredvidiv nastavak priče. Od svjetskih lidera se u predstojećem periodu očekuje mnogo, pa se samo možemo nadati da će nas pozitivno iznenaditi.

Sledeće godine pratićemo izbore širom svijeta, a neki bi mogli da budu ključni za mir u određenom regionu. Svijet se suočava sa strahom od moguće ekonomske krize i trgovinskog rata, ali se isto tako nada mirovnim sporazumima i sastancima svjetskih lidera na najvišem nivou, koji bi mogli da donesu pozitivne promjene.

IZBORI ZA 2019. GODINU

Izbori za pet članova Savjeta bezbjednosti UN. Oni će biti održani sredinom 2019. godine, a izabrane države će mandat započeti 1. januara 2020. godine, a koji će važiti dvije godine.

Evropske zemlje će se suočiti sa brojnim prelomnim trenucima koje donose izbori u sledećim državama: Albanija, Bugarska, Ujedinjeno Kraljevstvo (lokalni izbori), Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Ukrajina (predsjednički izbori), izbori za Evropski parlament 26. maja, Finska, Grčka, Ukrajina (parlamentarni izbori), a tu si i regionalni izbori u Španiji 26. maja ali bez Katalonije, Andaluzije, Baskije i Galicije…

Na afričkom kontinentu se očekuje vruća politička 2019. godina, s obzirom da se organizuju brojni predsjednički, parlamentarni i opšti izbori. To su sledeće države: Alžir, Tunis (predsednički izbori i parlamentarni izbori), Čad (parlamentarni), Bocvana, Demokratska republika Kongo, Mozambik, Nigerija, Južna Afrika (opšti izbori)…

Slična situacija se očekiju i u Aziji gde se izbori organizuju u sljedećim zemljama: Avganistan (predsednički izbori), Hong Kong, Turska (lokalni), Indija, Filipini (opšti izbori), Uzbekistan (parlamentarni izbori)…

Kada je riječ o Bliskom istoku, tu nas očekuju izbori u Izraelu i to parlamentarni 9. aprila. Ovu državu već duže vreme potresa politička kriza, upravo zbog optužbi i istraga koje se vodi protiv premijera Benjamina Netanijahua i njegove supruge zbog korupcije.

Svetski mediji već pišu da bi sljedeće godine američki predsjednik Donald Tramp mogao da bude smijenjen. Kažu da postoji vjerovatnoća da se proces pokrene, ali da dođe do toga da on zaista bude sklonjen sa liderske pozicije – to je već malo vjerovatno.

Prema američkom ustavu, Zastupnički dom može da pokrene impičment predsjednika većinom glasova, ali je neće dovesti do toga da Tramp napusti Bijelu kuću. Nakon toga se pokreće suđenje u Senatu, gdje je potrebna dvotrećinska većina kako bi predsjednik bio smijenjen, prenosi reuters.com.

Iako će se dosta pričati o impičementu u 2019. godini, čini se da će Tramp uspjeti da izdrži još jednu godinu na čelu SAD.

AMERIČKA EKONOMIJA

Stanje američke ekonomije će uticati dosta na američku politiku u 2019. i 2020. godini. Relativno jaka ekonomija je spasila Republikansku partiju, koja je izgubila Zastupnički dom tokom izbora ove godine, od još većih gubitaka.

Ako ekonomija ostane jaka 2019. godine, Republikanska partija će stati uz Trampa. Međutim, ako stvari budu drugačije, malo je vjerovatno da će ga partija zaštititi.

Pojedini mediji pišu da bi Ameriku mogla da zadesi nova „Velika depresija“ i to na 90-tu godišnjicu od one koja je svjetsku ekonomiju gurnula u ambis 1929. godine.

NJEMAČKA

Njemačku kancelarku Angelu Merkel očekuje izuzetno napeta i nepredvidiva godina. Ona se krajem 2018. godine povukla sa čela svoje partije CDU.

Ako nova liderka partije ne bude dijelila stavove kancelarke u budućnosti, Merkelovoj će biti veoma teško da opstane na položaju. To bi moglo da znači da bi mogla da podnese ostavku prije istaka svog mandata 2021. godine.

BREGZIT

Ujedinjeno Kraljevstvo je na referendumu 2016. godine izglasalo da želi da napusti EU. Pregovori su započeli 29. marta 2017. godine. U novembru ove godine je dogovoren kakav će biti sporazum, a EU ističe da neće biti daljih pregovora. Britanija bi trebala da napusti EU u 19. marta 2019. godine.

Kako će to izgledati, da li će biti trzavica, da li će Britanija možda odustati od svega, vidjećemo sledeće godine.

Pojedini mediji prenose da bi na kraju procesa Bregzita, Tereza Mej mogla da bude smijenjena sa mjesta premijera, pa bi tako Velika Britanija mogla da dobije novog premijara 2019. godine.

RUSIJA

Njuzvik je objavio da je tokom sastanka partije Jedinstvena Rusija, među pojedinim zvaničnicima bilo riječi, da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao doživotno da ostane na vlasti. To je moguće samo ako se izmijeni ustav, ali zvaničnici naglašavaju da još uvijek ne postoji zvanično mišljenje o cijeloj situaciji.

Nakon izbora koji su održani ove godine, Putin je rekao da neće mijenjati ustav, ali očigledno da zapadni mediji ništa ne prepuštaju slučaju. Biće interesantno pratiti razvoj događaja na ruskoj političkoj sceni tokom 2019. godine.

Očekuje se da će Rusija i Kina učvrstiti svoje partnerstvo tokom 2019. godine, pošto već duže vrijeme sarađuju u brojnim oblastima.

(Telegraf)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.