Preporuka Rektorata: Onlajn nastava za grupe preko 30 studenata

0

Univerzitet Crne Gore uputio je preporuke svim fakultetskim jedinicima u kojima je precizirano da sve grupe koje prelaze 30 studenata treba da pređu na onlajn nastavu jer moraju da ispune mjeru distance – jedna osoba na četiri kvadrata. Oko 3.200 brucoša je juče započelo studiranje na 19 fakulteta UCG.

Prorektor UCG Veselin Mićanović kazao je da je preporuka da studenti prve godine započnu studijsku godinu praćenjem nastave na fakultetima i da za brojnije grupe to važi makar jednu sedmicu, kako bi dobili smjernice za onljan nastavu. On ističe da će na grupama 30 studenata kao što je to slučaj na akademijama na Cetinju, fakultetima u Nikšiću i drugim ustanovama neposredna nastava biti nastavljena i nakon prve sedmice.

– Data je sloboda fakultetima da shodno svojim kapacitetima i okolnostima organizuju kombinovanu nastavu. Logično je da će Pravni, Ekonomski i Fakultet za turizam i hotelijerstvo neće moći da rade u amfiteatrima jer imaju grupe od preko 100 studenata. Za ostale manje grupe je to moguće sprovesti. Preporuka je da nastavu drže ustanove koje imaju do 30 studenata, odnosno po jednom studentu da bude četiri meta kvadrata prostora. Stavljen je akcenat da brucoši budu na početku na fakultetima kako bi se upoznali sa organizacijom nastave. Postoji mogućnost i da podijele grupe u dvije manje kako bi naizmjenično svaku drugu sedmicu imali nastavu – ističe Mićanović.

On ističe da je mali broj studenata vakcinisan što predstavlja otežavajuću okolnost, ali poručuje da će raditi zajedno sa Studentskim centrom na motivaciji visokoškolaca.

– To je individualna odluka i odluka je na svakom pojedincu, ali svi mormao razmišljati o zdravlju nas i naše okoline – kaže Mićanović.

Strani predavač da privuče studente

Angažman inostranih predavača na Univerzitetu Crne Gore predstavlja dio napora najstarije visokoobrazovne institucije u Crnoj Gori da proširi svoju ponudu programa na engleskom jeziku u cilju privlačenja većeg broja stranih studenata, što predstavlja jedan od ključnih ciljeva Strategije internacionalizacije za period 2021–2025. godine, kazala je prorektorka za internacionalizaciju Sanja Peković na sastanku sa predstavnicima Ambasade SAD u Crnoj Gori.

– Predavač Kazo boraviće na UCG u sklopu programa English Language Follow shodno predlogu projekta koji je pripremljen u saradnji Univerziteta Crne Gore i Američke ambasade. Planirano je da tokom akademske 2021/2022. godine Kazo predaje metodiku engleskog jezika studentima engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu te da pruži podršku osoblju Pomorskog fakulteta Kotor u izradi programa na master studijskom programu Razvoj regionalnog zajedničkog master programa za zaštitu i upravljanje morskom – navode sa UCG.

Rektor UCG Vladimir Božović uputio je dobrodošlicu brucošima.

– Ako se kod vas možda i javlja prirodan strah od ovog koraka u novo, drugačije, imamo savjet kako da ga otklonite – posvećenim i odgovornim radom. Ne od sjutra, već od danas. I svih narednih dana, jer „učenje je kao veslanje uzvodno, čim se prestane, odmah se kreće nazad“. Radujte se ostvarenim rezultatima i nikad ne posustajte pred neuspjesima, koji su često i korisni koliko i uspjesi, jer jačaju karakter i podstiču vas na dodatni napor. Taj dodatni napor je zapravo ono što stvara novu vrijednost. Uvijek tražite više i od sebe i svojih profesora. Pitajte, tragajte, odredite najviše kote za svoje ciljeve i marljivo krčite put do njih. I maštajte. Mašta, udružena sa znanjem je uzletište za velika djela. Duboko vjerujem da ste sposobni za njih, za nešto veliko i svima vidljivo čime će se ponositi vaše porodice, vaši profesori, Univerzitet Crne Gore, kao i cijela zemlja. Budite baš vi, generacija ove, po svemu izazovne 2021. godine, koja će uz sve prepreke, oskudice, neuslovnosti, iskoračiti i učiniti Univerzitet Crne Gore vidiljivijim i poznatijim na svjetskoj univerzitetskoj mapi – kazao je Božović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.