Borovinić Bojović: Prijetnje su uzaludne, razbijamo monopol u zdravstvenom sistemu!

0

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović ocijenila je danas da se „monopol u zdravstvenom sistemu „na sreću države i građana razbija“ i poručila da će se ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama zaključivati samo na osnovu javnog poziva.

„Bez obzira na to što se u Odluci o mreži zdravstvenih ustanova koju je usvojila Vlada Crne Gore nije pomenula nijedna privatna zdravstvena ustanova, danas se Ministarstvo zdravlja i cijela Vlada prozivaju kroz plaćene objave. Monopol se, na sreću države i građana – razbija. Ugovori s privatnicima sklapaće se samo na osnovu javnog poziva. Najbolji će dobijati posao. Prijetnje su uzaludne, one me ne mogu uplašiti. Naprotiv, dodatno motivišu i dokazuju da smo na pravom putu da sačuvamo i javno zdravlje i javni zdravstveni sistem, naravno, u saradnji sa privatnicima koji ne traže veze već su spremni da se takmiče na tržištu i da se izbore za svoje mjesto“, saopštila je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je suština odluke Vlade bila da građanima, „umjesto dosadašnje nekolicine privatnika“, na raspolaganju bude mnogo više njih.

-Umjesto npr. samo nekoliko, moći će da biraju između, kako očekujemo, više desetina privatnih ustanova, onda kad javni zdravstveni sistem nije u prilici da reaguje u propisanom roku- rekla je ona.

Borovinić Bojović je kazala da je njihov cilj unapređenje javnog zdravstva i smanjenje listi čekanja, a ne njihovo gomilanje i stvaranje gužvi da bi „javni zdravstveni sistem omalovažili, a predane i posvećenje ljekare i svo ostalo medicinsko osoblje predstavili kao nesposobne“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.