Na jesen masovna vakcinacija djece protiv koronavirusa?

0

Jesen je godišnje doba kada počinje sezona respiratornih infekcija i moguće je da dođe do povećanja broja zaraženih i koronavirusom. Tada počinju da rade škole i vrtići pa neke države razmišljaju da organizuju masovnu vakcinaciju djece. Pojedine zemlje su započele vakcinaciju vakcinama Fajzer-Biontek djece uzrasta od 12 godina. U Hrvatskoj je prije dva dana saopšteno da će na jesen masovno vaksinisati i djecu, te da će to biti na dobrovoljnoj osnovi.

U Crnoj Gori za sada nema zvaničnih najava o toj mogućnosti, ali je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović nedavno za CdM kazala da će se o tome prema naučnim istraživanjima i preporukama odrediti crnogrska stručna tijela za vakcinaciju.

“Pojedine studije se izvode i za djecu mlađeg uzrasta. Cilj je vakcinisati što veći broj građana računajući i najmlađu populaciju-djecu, koja u manjem obimu obolijevaju ali su najčešće asimptomatski prenosnici infekcije i samim tim agregiraju epidemiju. Na taj način bi uzročnik infekcije protiv COVID-19 bio istisnut iz cirkulacije i u populaciji najmlađih čime bi se umnogome smanjio potencijal pandemije. Takođe, i prema ovim istraživanjima i preporukama će se odrediti naša stručna tijela za imunizaciju, a javnosti će o tome biti blagovremeno obavještena”, istakla je nedavno Borovinić Bojović.

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak je novinarima prije dva rekao da je odobrena jedna vakcina Fajzer za djecu od 12 do 18 godina, kao i da će uskoro biti registrovana i Moderna.

“Priča se i o pedijatrijskim dozama Fajzera koje bi isto trebale biti uskoro. Mi smo, čim je vakcina bila registrovana, objavili da djeca u tom trenutku nisu prioritet, ali da treba vakcinisati djecu koja su hronični bolesnici i kod kojih bi virus mogao uzrokovati težu bolest. Takođe, rekli smo da oni koji u kući imaju kompromitovane osobe, da se i ta djeca moraju vakcinisati. Na jesen ćemo svakako vakcinisati djecu, no, kao što znate vakcinacija je za odrasle na dobrovoljnoj bazi, pa će tako biti i za djecu. Za one koji nemaju 18 godina roditelj mora potpisati pristanak. O tome kako će to funkcionisati u praksi razmišljaćemo na jesen”, poručio je Capak.

On je pojasnio da postoje ambulante školske medicine.

“Postoji mogućnost da se u ordinacijama to organizuje, a postoji mogućnost organizovanja na punktovima u školi. Vidjećemo na jesen”, pojasnio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.