Vukićević: Novoosnovane partije u Nikšiću da idu u velike koalicije, nema rasipanja glasova

6

Piše: Boško Vukićević, politički analitičar

Napisaću još par redaka u vezi sa izborima u Nikšiću, imajući u vidu njihov krucijalan značaj u procesu demokratizacije Crne Gore, demontaže nakaradnog sistema i razvlašćivanja DPS-a.

Ostalo je još mjesec dana do izbora, ali se neke stvari odvijaju u pravom smjeru. Do mene su doprle informacije o tome da će neke od novoosnovanih opozicionih listi nastupiti u okviru većih koalicija, tj. lista ljekara i profesora bi nastupila u okviru koalicije ZBNK, dok bi lista pod okriljem premijera išla zajedno sa Demokratama.

Ne mogu a da ne pohvalim takve odluke rukovodstava lokalnih partija, koje su u skladu sa mojim nedavnim javnim savjetima. Datim odgovornim potezima unaprijed se odbacuje i onemogućava veliko rasipanje glasova protivnih DPS-u, a sprečava se i sumoran scenario da se eventualni skroman rezultat pojedinačne lokalne liste bliske premijeru negativno reflektuje na stabilnost i opstanak Vlade.

Dakle, nastup novoosnovanih listi u okviru većih koalicija je sam po sebi odlična vijest, bez obzira na izbor partnera. Prema nekim istraživanjima u koja sam imao uvid, dvije pomenute koalicije bi same mogle imati apsolutnu većinu na izborima. Ako imamo u vidu učešće još najmanje dva opoziciona subjekta koji neće biti dio pomenutih koalicija, u najavi je široka pobjeda u Nikšiću nad kleptokratskom partijom, koju sam u svojim analizama i pominjao. Ona je od suštinske važnosti kako bi se nastavio proces demontaže nakaradnog sistema.

Nakon političkog uništenja DPS-a u Nikšiću, naše društvo će zakoračiti u drugu fazu demokratizacije zemlje. I ta druga faza će predstavljati trnovit put, pun prepreka i izazova, ali će se u nju ući sa velikim olakšanjem.

6 Comments
  1. Ksilofon komentariše

    Samo isprangijajte taj DPS u Niksicu i ne filozofirajte puno.

    Do juce ste se izmedju sebe klali, nije vam bilo vecega neprijatelja od Krivokapica, a sad vam je najbolji. Nemate obraza, no dobro, opet ste od DPS bolji neke jade.

  2. ja lično komentariše

    ispravno razmišljanje. ali mora se znati da jednoumlje i pokoravanje DF u novoj vlasti ne vodi ničemu. DF se prosipa sluganskim odnosom prema Vučiću i nailazi na osudu većeg dijela havnosti. zato liste oko Demokrata treba da jačaju, Ura takođe koliko je god mnogi mrzjeli. jer većina je krta i lomljiva a swa nepromišljenim vojvodom I Medom lako se sve prospe. ima puno oslobođenog naroda i iz bivse vlasti koji će glasati opoziciju bivšu ali neće DF. to su naše kompije i ružno ih je sve posmatrati kao uhljeb.isto kao što je suludo idealizovat sve što ide sa novim pobjednicima , a nije da nema zabrinjavajućih pojava

  3. Ivi komentariše

    Snila baba što joj milo bilo. Traba nam još koji Drago Djurović. Za šta da udju u koaliciju? Za njihov veliki broj. Ne mlati, nego se MIČI. Tri idu, ajde zdravo.

  4. LipaLipa komentariše

    … ne znam, za ove „informacije“, … logika kaze da su „nategnute“, makar, … suvise se otislo „daleko“, … logika, ko ih protura, rad bi takvi scenario, … za sada samo na nivo logike, … no cudo je logika, ljudi, … no brzo ce se sve znati, liste, … aj zdravo. …

  5. Ivi komentariše

    Neće ih niko. On protura da se ukrca, jer nemaju ni birače ni novac. A KALAŠNJIKOV partija će da odsvira.

    1. LipaLipa komentariše

      … znamo ko ima para, beli, … on, ako mislis na njga, … porucio, uzmite, sve sto nude, … pa po svojoj voli, slobodno, opusteno, … tvoje misljenje o ovom nacinu ?, … „pokvarenom“, nezakonitom, ma …, aj’ zdravo, …

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.