Odugovlačenje obračuna sa bivšim režimom: Vrh DPS-a i njihove porodice nova vlast ne dira, bave se “sitnim ribama“

5

Pravda će zakucati na vrata svakoga ko se ogriješio o zakon, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, nakon hapšenja direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića.

Potpredsjednik Vlade je naizgled zadovoljan ovim hapšenjem, ali krupne ribe i dalje plivaju u mutnom. Građani i cjelokupna javnost su godinama bili svjedoci raznih afera, koje je nekad se čini i nemoguće nabrojati, pa su se ređale duvanska, afera S.Č.,  Snimak, Limenka, Telekom, Možura, budvanske afere. Poslednjih godina aktuene su Afere, Koverat i Atlas…

Glavni akteri, sam vrh Demokratske partije socijalista, koji iako je vlast promijenjena i dalje nijesu čak ni saslušani, a kamoli privedeni po bilo kom osnovu.

Dok narod čeka pravdu za sve što je učinjeno tokom ovih 30 godina, vlast se zadovoljava sitnim hapšenjima i smjenama. Možda je tri mjeseca od izbora i kratak period da se nešto postigne, ali prva familija i njihovi saradnici i dalje ne moraju da brinu.

Dok se Abazović zadovoljava kada visoki funkcioner podnese ostavku nakon sastanka sa njim, taj isti funkcioner postaje savjetnik predsjednika države.

A savjetnici predsjednika su poznati po aferama, makar jedan od njih.

Krajem prošle godine kada je Duško Knežević objavio snimak na kojem bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Migo Stijepović uzima koverat u kojem se nalazilo 50.000 eura. Stijepović i dalje radi kao savjetnik Mila Đukanovića, a njegovo saslušanje zakazano je za 24.decembar.

I sam predsjednik države i članovi njegove porodice punili su stupce medija.

Nakon konačne sudske odluke da država mora da bratu premijera Mila Đukanovića – Acu isplati više od 10 miliona eura zbog neispunjavanja ugovorne obaveze, značajan dio javnosti je burno reagovao nazivajući ovaj slučaj školskim primjerom korupcije na visokom nivou, a nastalu desetomilionsku štetu – planiranim i unaprijed dogovorenim rezultatom dogovora dva brata: premijera i biznismena: Mila i Aca Đukanovića za prebacivanje novca građana u privatne džepove.

Sve je ostalo na tome, burnoj reakciji javnosti koja je kratko trajala, toliko kratko da je se i sadašnja vlast je se ne sjeća.

Po Telekomu je poznata i sestra Mila Đukanovića, Ana, protiv koje optužnica nije ni podinuta. Optužnica u ovom slučaju podignuta je protiv bivših čelnika Telekoma, Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, koji su negirali krivicu.

Ovih dana slušamo i priče ministara koji su svoje resore zatekli u haotičnom stanju.

„Ovo što smo zatekli je frapantno, ne bi Švajcarska ovaj javašluk podnijela“, saopštio je javnosti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, i sve je ostalo na tome.

Nije poznato da li je ministar odlučio da podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg minisitra Simovića i njegovih saradnika.

No, vratimo se aferama iz pomenutog ministarstva. Letjelo je perje po bivšoj Vladi kada je ministar poljoprivrede Petar Ivanović, a i dalje se ne zna šta tačno od imovine ima.

Nije poznato ni šta tačno posjeduje bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša protiv kojeg je postupak u toku. On je optužen za zluopotrebu službenog položaja u slučaju Carine. a tereti se da je oštetio budžet za više miliona eura.

„Jedan zaposleni to su četiri glasa, ako uspijemo da zaposlimo našeg čovjeka, to su njima četiri glasa manje nego nama“, kazao je Zoran Jelić (DPS) 16. februara 2013. Ova izjava odzvanjala je u ušima građana, međutim krivicu, simbolično, ponijeli su lokalni funkcioneri.

Glavni akteri afere Snimak su napredovali, Jelić je postao senator Državne revizorske institucije, a Darko Pajović ambasador u Kini.

Vlada je opozvala Pajovića, a da li će ga javnost dočekati na aerodromu u Podgorici, opet zavisi od Mila Đukanovića.

Ovo su samo neke od afera, na koje i ne treba mnogo podsjećati jer za njih znaju i ptice na grani.

Uglavnom su se završavale hapšenjem „sitnijih riba“, a za sada stoje u fiokama i čekaju da vlast koja je izabrana 30. avgusta uzme stvar u svoje ruke.

5 Comments
  1. Stefan komentariše

    Polako sve će doći na red. Ne može sve za 15 dana. 30 godina su oni zidali piramidu kriminala. Profo samo polako.

  2. LipaLipa komentariše

    … ooo, DF-ci polakote malo, … jeste da je kampanja za Niksic pocela, … malo istine nije na odmet, … Vlada Vlada ni 15 radnih dana, … pretezno vasom zaslugom, borba za fotelje, … malo morgen, niste zasuzili, … afere, … posao tuzilastva a ne Vlade, … Skupstina ih u konacnom bira, … pokazite volju i „meku“ moc iste, … pa ih izaberite, … da ministri podnose prijave, … nije da je uobicajeno, … kome da ih podnesu, … Stankovicu, Katnicu, … smijesno, ,,, ambasadori, … vlada (po mom misljenu) testira demokratski kapacitet presjadnika, … mada njgova su ovastenja stinski nebitna, … proglasenje, potvrdjivanje, prijem agremana, … sve ukupno tandara mandara, … sustinsko je: Vlada vodi unutrasnju i spoljnu politiku, … sto je neko storio mantru o presjedniku, … to je druga stvar, … to je tako i bilo onda kad je on o svemu odlucivao, … neformalni diktator, … potrudite se da ne bude tako, … jer ovo su druga vremena, … ne ponasajte se kao opozicija, … sad ste vlast, … ne znam da li su Vam javili, … svako dobro, …

  3. Admiral komentariše

    Jebace nas Milo opet u pakšu,zivi bili pa vidjeli,ali ovaj put jako i bolno

  4. Branko komentariše

    Ranjeni lav je najopasniji .Tako kazu.Plus ako nova vlada napravi ,,salto mortale,,.Nista nije iskluceno.Kako je cesto govorio dr.Dragan koprivica : ,, Crna Gora je zemlja cuda,, .

  5. Level komentariše

    Nastavljači politike bivšeg režima i zapadnih ambasada da uhapse Mila i povezana lica? Evo sad će, samo što nijesu! 😂

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.