Mir Božiji, Hristos se rodi!

0

Svim pravoslavnim vjernicima redakcija portala Borba čestita najradosniji praznik rođenja Isusa Hrista. Mir božji, Hristos se rodi!
Božić danas slave pravoslavne crkve koje se drže starog, Julijanskog kalendara. To su pored Srpske pravoslavne crkve, i ruska, gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora.
Vjernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik. Božićno slavlje u crkvama počinje na Badnji dan, i traje naredna tri dana. Dan poslije Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim, 9. januara, Sveti arhiđakon Stefan, koji se obilježava i kao krsna slava pojedinih porodica.
Prema Bibliji, Isus Hrist je Sin Božji, kojeg je rodila djevica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.
Budući da se u Novom zavjetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. U prvo vrijeme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija.
Božić je počeo da se slavi u Rimu 354. godine, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje rimskog božanstva sunca, Sol Invictus.
Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.
Božić je porodični praznik i obilježava se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent štale u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.
Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko djelova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a vjeruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.
Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post.
Ljudi se na Božić pozdravljaju sa „Hristos se rodi“, a odgovor je „Vaistinu se rodi“.
Božić je dan na koji tradicionalno treba da zaboravimo na sve ružno, oprostimo svima i uživamo sa najmilijima. Takođe, postoje različita vjerovanja o tome šta bi trebalo raditi na ovaj dan.
Tako se vjeruje da ujutru na Božić treba uraditi sve ono što vam je zadavalo muke tokom godine, i onda vam to više neće biti problem. Takođe se vjeruje da bi vodom u kojoj je opran sud od miješenja česnice trebalo zaliti voćke ili cvijeće, kako bi bolje rodili naredne godine.
U nekim krajevima vjeruje se da nam plećka može otkriti kakva nas godina čeka. Naime, ako na kosti koju izvučemo iz plećke ostane mesa, to znači da će te godine stoka biti plodna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.