Održana obuka za žene koje žele svoj biznis

0

U okviru projekta „Žene preduzetnice u nauci“, koji realizuje Fondacija za promovisanje nauke PRONA, trideset žena iz 11 crnogorskih opština (Podgorica, Andrijevica, Ulcinj, Bar, Berane, Cetinje, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Rožaje, Žabljak), starosti od 18 do 35 godina, bilo je u prilici da tokom trodnevne obuke same razviju sopstvene biznis ideje.

Naime, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, kroz Program malih grantova Demokratske komisije, podržava projekte koji za cilj imaju rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u političkoj i ekonomskoj sferi.

Marija Jovićević, maturant gimnazije sa Cetinja i polaznik obuke, smatra da STEM obrazovanje treba da postane imperativ, kao i da se više o tome govori.

„Za obuku sam saznala putem društvenih mreža, jer intezivno pratim rad Fondacije za promovisanje nauke PRONA. Ovdje sam došla sa preduzetničkom idejom izrade inkubatora za uzgoj biljaka i svoju ideju želim da na ovaj način uobličim i realizujem“, rekla je Jovićević.

Danka Ćetković NLP trenerica ističe da je budućnost u preduzetništvu koje nije rezervisano samo neke djelatnosti i ovo je sjajan primjer kako PRONA radi na tome da se počne preduzetnički razmišljati i u oblasti nauke.

„U oblasti STEM-a imate kompetencije kada su u pitanju inžinjerstvo, nauka, matematika, ali nedostaju meke vještine poput komunikacije, emocionalne inteligencije ali i vještine kako postaviti cilj ili pregovarati. Upravo to je bio moj doprinos tokom dva dana trajanja obuke, da im prenesem znanja i iskustva kada su u pitanju meke vještine i da budućim preduzetnicima olakšamo put ka realizaciji njihovih ideja“, kazala je Ćetković.

Andrija Nikolić iz Fondacije za promovisanje nauke PRONA i koordinator projekta ističe da je cilj projekta ohrabriti žene polaznice da započnu svoj preduzetnički put.

“Tokom tri dana trajanja obuke imali smo eminetne predavače i utisci polaznica su zaista pozitivni I ohrabrujući. Moram istaći I da je interesovanje bilo veliko ali smo nažalost imali ograničen broj polaznika. Obuka je svakako omogućila polaznicama da steknu nova znanja I kompetencije iz svere STEM preduzetništva”

On podsjeća da će polaznice obuke sada dobiti tromjesečnu mentorsku podršku koja će im pomoći u daljem razvijanju preduzetničkih ideja i pripremiti ih za finalno takmičenje „Elevator Pitch“. Takmičenje će biti realizovano tokom jula 2023. godine. Najbolje 3 STEM biznis ideje biće finansijski podržane.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.