Počelo obilježavanje 106. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido

0

Na ostrvu Krf, u mjestima Ipsos, Dasija, Guvija i Agios Mateos danas je, polaganjem vijenaca, počelo obilježavanje 106. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitnaja saopštilo je da će centralna državna komemorativna svečanost koju će predvoditi ministarka Darija Kisić biti održana sjutra na ostrvu Vido.

Današnju komemorativnu svečanost kod spomenika vojnicima Drugog pješadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knez Mihajlo” predvodio je državni sekretar u tom Ministarstvu Miodrag Kapor.

On je podsjetio da se ove godine obilježava 110. godina od formiranja „Gvozdenog puka”.

Kapor je predvodio je i državnu ceremoniju na mjestu iskrcavanja srpske vojske na ostrvo Krf 1916. godine, kod Spomen-ploče u Guviji, kao i komemorativnu svečanost u mjestu Agios Mateos, kod spomenika vojnicima Drinske divizije.

Državni sekretar je istakao da je Drinska divizija jedna od najznačajnijih jedinica koja je uvijek bila na glavnim pravcima dejstva i podnijela veliki broj žrtava za slobodu Srbije.

Ministarstvo dodaje da je kod spomenika Janisu Janulisu u dvorištu seoske crkve, vijenac položio državni sekratar Zoran Antić, a da je u ime Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije posthumna plaketa uručena Janisovom unuku, Spirosu Janulisu.

Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opština Centralni i Južni Krf, kao i predstavnici udruženja opredjeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i grčka udruženja za negovanje tradicija i prijateljstva sa srpskim narodom, kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta.

(Politika.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.