SRPSKI SVIJET ISPRED EVROPSKOG SVIJETA: SRBIJA JE MATIČNA DRŽAVA I SRBA IZ CRNE GORE

2

Piše: Milan Gajović, diplomirani pravnik sa advokatskim ispitom i diplomirani ekonomista

 

„Kao Kuč mrem prilično srećan, a kao Srbin nesrećan i nezadovoljan.“

„…mi smo Srbi zaludu jedno tijelo,no,nažalost,nijesmo jedna duša, a to je uzrok našeg stradanja.“

„…Domovina je isto ka’ majka…domovina je vječna i nju u srce moramo da nosimo ako smo ljudi i ako smo pravi njeni sinovi…“

(Vojvoda Marko Miljanov Popović,1833-1901)

 

Naše Svete Mati i Sveti Oci (Sveta Petka, Sveti Sava, Sveti Sergij Radonješki, Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac Milostivi, Sveti Petar Cetinjski, Sveta Matrona (Matronuška) Moskovska Svemoćna i Sveti Patrijarh Pavle) dramatično ukazuju da se srpski narod nalazi na prekretnici: ili će se duhovno i kulturno ujediniti, međusobno i sa ruskim narodom, te,na demokratski i civilizovan način, stvarati uslove za savez srpskih država pod pokroviteljstvom Rusije, ili će kao narod nestati. Ovo se odnosi i na Crnogorce, kao granu srpskoga stabla.

Dukljansko – montenegrinsko, Đukanovićevo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je, 21.juna 2021.godine, javno saopštilo da „…neprimjereno je, kao i krajnje pogrešno, da se crnogorski građani, srpskog nacionalnog predznaka, iznova tretiraju kao pripadnici i „briga“ Republike Srbije… brigu o njima (Srbima – M.G.)…vode crnogorske institucije. Institucije koje su tu za njih i zbog njih…“ Nadalje,19.jula 2021.godine, isto Ministarstvo je obznanilo da „…svi naši državljani koji se osjećaju Srbima, nemaju druge države, niti matice, osim države svih nas – Crne Gore. Njena Vlada i institucije jedina su adresa za njih…“

U odgovoru na poslaničko pitanje, ministar Đorđe Radulović je izjednačio „srpski svijet“ sa „velikom Albanijom“, i dodao da je „srpski svijet“ loša kopija „ruskog svijeta“?!

I Atlantski savez Crne Gore (ASCG), ispostava NATO pakta koji je izvršio zločinačku, terorističku i okupatorsku (Kosovo i Metohija) agresiju na SRJ (Srbiju i Crnu Goru), 1999.godine, izvijestio je, 28.jula 2021.godine, da „sve ukazuje na to da će klerofašistička vlast u Srbiji neminovno ići ka klerofašizaciji i obračunu sa političkim neistomišljenicima (opozicija, slobodni mediji, NVO) uz rast nacionalšovinizma prema svim nesrbima u Regionu. Drugim riječima, intenziviraće se realizacija koncepta Velike Srbije – srpskog sveta koji bi obuhvatio Srbiju, Crnu Goru, Republiku Srpsku, Sjevernu Makedoniju i Kosovo, što nesumnjivo predstavlja najozbiljniji izazov sa aspekta bezbjednosti…“

Šta je „srpski svijet“, a šta „evropski svijet“?

„Srpski svijet“, kao sistem vrijednosti (svetosavlje, vidovdanski (kosovski) zavjet, rusoljublje…) podrazumijeva duhovno, kulturno i jezičko jedinstvo Srba na Balkanu i čitavom svijetu, te miroljubivi, demokratski i civilizovani rast kohezije i stepena integrativnosti sveukupnog srpskog etno-kulturnog, jezičkog i državnog prostora. Ukazujemo na neophodnost usvajanja i temeljne realizacije svesrpskog nacionalnog programa. To bi omogućilo, na primjer, da srpska djeca uče iz, u osnovi, jedinstvenih bukvara i čitanki, i da uče istinsku a ne krivotvorenu istoriju. Ti zajednički udžbenici treba da afirmišu, kako univerzalne nesporne vrijednosti, tako i suštinske vrijednosti srpskog bića.

Stvaranje svog ,nacionalnog svijeta, prevashodno kao sistema vrijednosti i njihove zaštite i unapređenja, primjerena je i drugim narodima i univerzalna je pojava.

Nasuprot tome, „evropski svijet“ podrazumijeva nesporne, univerzalne i kodifikovane vrijednosti koje se, prije svega, odnose na pojedinačna i kolektivna ljudska prava i slobode, te na demokratsku organizaciju država. Ali, na drugoj strani, „evropski svijet“ je i sredstvo ostvarivanja geopolitičkih ciljeva zapadnih megakapitalista – vladara iz sjenke, u cilju potpunog ovladavanja planetom. Administracija i tajne službe SAD, NATO pakt i Evropska unija su sredstva za ostvarivanje tih ciljeva. Po svojoj suštinskoj prirodi, ti ciljevi su antipravoslavni, antiruski, i antisrpski, jer podrazumijevaju narušavanje jedinstva pravoslavnih crkava, razaranje nacionalnih država, dijeljenje ruskih i srpskih etničkih i jezičkih prostora, te negiranje hrišćanskih, tradicionalno porodičnih i duhovno kulturnih vrijednosti svih onih koji se suprotstavljaju globalizaciji. Duže od dvije decenije na sceni je sveopšti neoružani (mrežni ili mrežnocentrični) rat („meka“ agresija) zapadnih megakapitalističkih vladara iz sjenke protiv Rusije, Ruske pravoslavne crkve, Kine, ali i protiv Srbije i srpskoga naroda u cjelini.

Nikola Pašić je svojevremeno kazao:

„…Treba sprečiti uvođenje novih zapadnih ustanova koje bi mogle razrušiti samobitnost života našega naroda i da unesu razdor u narodni razvitak i život…U neprestanoj borbi Istoka i Zapada srpskom narodu je uvek mesto bilo sa Istokom…“

Da li ovakva Crna Gora može biti matična država njenih državljana Srba!?

Državljanstvo je, po definiciji, pravna veza između građanina i države i podrazumijeva, ustavno ustanovljena i zakonski zaštićena, međusobna prava i obaveze. Temeljna pojedinačna i kolektivna prava građanina (na život, slobodu, imovinu, na udruživanje sa drugim građanina iste nacije, istog jezika i religije i u okviru i van državnih granica…) podrazumijevaju obavezu države da ih poštuje i štiti.

Ksenofont (oko 430-354), starogrčki istoričar i filozof (Sokratov učenik) je govorio da država ne može polagati pravo na monopol na patriotizam, te da je dužna da svojim građanima (državljanima) obezbijedi siguran, miran i pravedan život. U protivnom, nema razumnih razloga za očekivanje da je građani vole i poštuju kao svoju državu, odnosno kao „sigurnu zajednicu u kojoj se njeguju osnovne vrline“.

Nema dileme da je Crna Gora u kojoj, po popisu, živi oko 29 odsto Srba, a oko 43 odsto stanovnika smatra srpski svojim maternjim jezikom, i srpska država i, ustavno i zakonski, matična država i njenih državljana – Srba. Međutim, realno, da li Srbi ovakvu Crnu Goru mogu doživljavati kao svoju matičnu državu. Odgovor je – ne. Zašto?

Crna Gora je stekla nezavisnost na pokradenom referendumu, 2006.godine, protivustavno sprečavajući da preko 260.000 njenih državljana – Srba koji su živjeli u Srbiji glasa na referendumu. Simbolični, manjinski, crnogorski jezik (politički preimenovani srpski jezik) ustavno je kodifikovan kao službeni jezik, a većinski srpski jezik je sveden na nedefinisani status jezika u službenoj upotrebi. Ćirilica je protjerana iz javnog života. Protivno principu istorijske istine, crnogorska istorija, kao neotuđivi dio svesrpske istorije se krivotvoruje. Đukanovićeva vlast je priznala lažnu državu Kosovo, kršeći princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Državna zastava Crne Gore je krivotvorena istorijska crnogorska (srpska) ratna zastava. Crna Gora je, na neustavan način pristupila NATO paktu koji je nanio i nanosi nemjerljivo zlo srpskom narodu. Crnogorska Skupština usvaja Rezolucije o „komunalnom genocidu“ u Srebrenici kojim se, implicitno, zaobilazno ali dovoljno jasno, srpskom narodu pripisuje karakter genocidnosti. Legitimnim i legalnim predstavnicima Srba, a na osnovu izbornih rezultata od 30.avgusta 2020.godine, ne dozvoljava se učešće u vlasti – Krivokapićevoj Vladi koja u potpunosti nastavlja Đukanovićevu antisrpsku politiku…

Svaki Srbin, bez obzira gdje živi na planeti, je dio „srpskog svijeta“, a sve srpske države (Crna Gora, Srbija i Republika Srpska, u granicama svojih nadležnosti) su, formalno, njihove matične države. U stvarnosti, nažalost, Crna Gora je i ustavno i po ponašanju njenih vlasti, antisrpska država i „razaračica srpstva“ (Sveti Sava).

Zaštita Srba u inostranstvu je i ustavna obaveza Srbije. Naime, u članu 13 stav 2 Ustava Srbije propisano je:

„Republika Srbija razvija i unapređuje odnose Srba (koji nijesu državljani Srbije – M-G.) koji žive u inostranstvu sa matičnom državom.“

Svaki dobronamjerni Srbin trebalo bi da se zapita šta bi danas rekao vojvoda Marko Miljanov, srpski patriota i objedinitelj, i čovjek velike mudrosti i lične hrabrosti?

2 Comments
  1. Sd boka komentariše

    Odlicno napisano.Golgota i Vaskrs Crne Gore i Srbije i srpskog naroda

  2. El patron komentariše

    Je li ovo onaj sto sa ženom zaustavlja ljude po Bloku V i traži po euro.
    Evo sad ,,kolumnista,,
    Objavite mi komentar

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.