Na aerodrom Nikola Tesla sletio avion sa 100.000 vakcina Sputnjik V, avion dočekao Vučić

0

Avion sa još 100.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V” (Sputnjik Ve) sleteo je večeras u Beograd, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je predsjednik Aleksandar Vučić.

Sa ovim kontigentom od 100.000 vakcina, Srbija je prešla broj od dva miliona nabavljenih vakcina.

”Sa ovim vakcinama, Srbija je nabavila 2,62 miliona vakcina. Sa tim ćemo moći da vakcinišemo 1,3 miliona ljudi, što je važno za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je večeras stiglo 100.000 druge doze, za revakcinaciju građana koji su primili prvu dozu ruske vakcine.

Vučić je podsjetio i da Srbiju očekuje proizvodnja ruske vakcine.

“To je težak zadatak za nas. Tu smo još na početku. Ne ide to za dan. Ni neke stalne članice SB UN nisu napravile vakcinu, a ne Srbija. Ali ćemo da pravimo. Prvo ćemo da pakujemo, verujem da ćemo to do juna, a onda ćemo i da krenemo u proizvodnju”, rekao je Vučić.

Sa Vučićem, avion Er Srbije “Nikola Tesla”, koji je dopremio vakcine, dočekali su ministar za inovacije Nenad Popović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Inače, Srbija je po broju vakcinacija na milion stanovnika, na šestom mjestu u svijetu i drugom u Evropi, posle Velike Britanije.

Kada je riječ o broju onih koji su dobili drugu dozu vakcine na milion stanovnika, Srbija je prva u Evropi i četvrta u svijetu.

Srbija je ubjedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika.

Sjutra se očekuje da u Srbiju stigne dodatnih 58.500 Fajzer vakcina, a 5. marta još 500.000 Sinofarm fakcina.

Harčenko:Odlična saradnja Srbije i Rusije u suzbijanju epidemije

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je večeras da dolazak novih 100.000 vakcina “Sputnjik V” pokazuje da se saradnja Srbije i Rusije u oblasti suzbijanja korona virusa i posledica epidemije odvija prema planu.

“Plodno i konstruktivno, u skladu sa ugovorima, na najvišem nivou između predsjednika Putina i Vučića”, rekao je Harčenko i zahvalio Vučiću zbog visokih ocjena saradnje Srbije i Rusije, koje će prenijeti predsjedniku Rusije.

Harčenko je istakao da je saradnja Srbije i Rusije veoma važna.

“Prijatelj se poznaje u teškim vremenima. Ova saradnja je potvrdila da smo prijatelji. Imamo bratske odnose i u svakoj situaciji smo spremni da pružimo pomoć jedni drugima”, naglasio je Harčenko.

On je naveo da će se nastaviti isporuke vakcina iz Rusije.

“Ove vakcine su došle na vrijeme i doprinjeće neprekidnom procesu vakcinacije u Srbiji, kako bi došlo do preokreta u epidemiološkoj situaciji na bolje. Ovo je presudi trenutak”, rekao je ruski ambasador.

On je podsjetio da će Srbija u prvoj fazi puniti, pakovati i distribuirati ruske vakcine, a kasnije, nada se i započeti proizvodnju “Sputnjika V”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.